Kooitjes op wielen
Door: Iris
Blijf op de hoogte en volg Iris
28 Oktober 2010 | Bangladesh, Dhaka
Jullie wist je dat-jes en andere reacties hebben me weer helemaal op de hoogte gebracht :)! Super! Omdat ik jullie de vorige keer zo lang had laten wachten, dit keer wat sneller een verhaal :)
Hoe gaat het met jullie? Al gewend aan de herfst? Hier schijnt het ook kouder te kunnen worden en daar kijk ik dan ook smachtend naar uit! Tot nu toe is het nog steeds vochtig en warm (lees: zweet, zweet en oh ja nog meer zweet).
Ondertussen ben ik vooral druk met wat literatuur door werken, verschillende interviews houden en uitwerken, veldbezoeken plannen etcetera. Voor die interviews moet ik meestal naar de andere kant van de stad. Hierdoor maak ik uitgebreid kennis met het openbaar vervoer systeem van Bangladesh. Aan bussen heb ik me nog niet gewaagd aangezien er elke keer een andere manier is om te betalen (oh ja ik ben nu echt dol op de ov chipkaart ;)), niemand mij dit in het engels kan uitleggen en er altijd mensen uit de bussen hangen vanwege te weinig zit of sta ruimte. Bushaltes bestaan ook amper dus je stapt uit midden in het chaotische verkeer :S Vandaar dat ik regelmatig te vinden ben in een speurtocht naar CNGs (ook wel baby taxi’s, tuk tuks of mijn variant “kooitjes op wielen” genoemd). Het zijn groene driewielers met een motortje die vanwege veel overvallen tegenwoordig met een kooistructuur uitgevoerd moet worden. Ik pas er met mn benen vaak net in en zoals je al kan raden worden mijn knieen dan ook regelmatig gefrituurd tussen de bank en het kooitje ;). Deze CNGs zijn niet zo dol op de file aangezien je van te voren een prijs afspreekt en ze je dus zo snel mogelijk naar je bestemming willen brengen. Ze gaan dan ook graag over binnendoorweggetjes waar het stikt van de kuilen, elektriciteitsproblemen, gaten in de weg, uitstekende putten en zand waar snel overheen gehobbeld wordt (lees: Iris vraagt zich af waarom ze toch haar sportbh in Nederland heeft gelaten en waarom ze alweer haar bril moet schoonmaken ;)). Het heeft ook zn positieve kanten aangezien je zo snel verschillende wegen leert kennen en een kijkje krijgt in allerlei soorten wijken (van sloppenwijken tot rijke wijken en alles er tussen in). Maar al met al heb ik toch ineens alle bewondering voor de ns, de bussen in Nederland en bovenal mijn eigen fiets! Fietsje van me, tot januari ;)!!
Verder is mijn ticket gewijzigd. Ik ga twee weken eerder naar Thailand. Ik kreeg het zeer sterke advies om niet een poging te wagen om mijn visum te verlengen. De redenatie was redelijk simpel: de tijd die je langer wilt blijven in Bangladesh is 2 weken, dit is ook minstens de tijd die je nodig zult hebben om een verlenging voor elkaar te krijgen. Een verlies-verlies situatie dus ;) Zo ontstond het plan om maar lekker mijn rapport op het strand in Thailand te gaan schrijven. Aangezien Bangladesh nooit mijn favoriete land gaat worden klonk het idee van een cocktail, een parasolletje en het strand me als muziek in de oren :)
Ondertussen kan ik ook met aardige zekerheid zeggen dat ik Dhaka twee keer ga inruilen voor een bezoek aan het platteland. Het eerste bezoek gaat 4 november plaatsvinden. Hiervoor ga ik met een soort stoomboot (ja toch een beetje het hollandse sinterklaasgevoel in Bangladesh ;)) richting de Bengaalse kust waar spijtig genoeg de laatste cyclonen behoorlijke schade aangericht hebben. Aan de andere kant zijn er ook positieve tekens wat betreft de snelle reparatie van de infrastructuur mede door het project wat ik ga bezoeken. Verder brengen de interviews me ook inspirerende voorbeelden van onderwijsprojecten over natuurrampen wat de stage zeer interessant maakt.
Kortom, genoeg inspiratie en leuke vooruitzichten. Aangezien de interviews nogal saai zijn om te beschrijven als reisverslag hoop ik van het veldbezoek een mooi waarbenjij.nu verhaal te kunnen creeren als ik terug ben!
Tot de volgende keer en blijf vooral een reactie sturen want ik lees alles met groot plezier en zo ben ik soms toch een beetje in Nederland :).
Heel veel liefs Iris
28 Oktober 2010 - 10:08
Marleen:
Hoi Iris, mooi verhaal weer!
Nu ben ik toch benieuwd, ga je er een pakjesboot van maken? Dat moet eigenlijk wel als geheel in stijl wilt afvaren naar het platteland op die datum ;)
Hier alles goed. De herfst kleurt de bomen rood, oker en groen, fantastisch! Maar, het regent veel en en 't is grijs buiten. De gedachte aan een strand in Thailand met cocktails en bomen is dan ook welkom!
Zaterdag ga ik met D2 een poging doen om een setje te pakken van de nummer 1 in de poule. Duim je voor ons?
groetjes Marleen -
28 Oktober 2010 - 10:19
JJ:
Om te beginnen wil ik duidelijkheid zeggen dat ik nu weldegelijk eerder reageer dan Rob.
Ik ben zo blij dat ik niet in zo'n kooi op wieltjes hoef, ik wordt al misselijk bij het idee! Je doet wel alsof je lekker gaat chillen in Thailand maar ik verwacht op z'n minste een uitgebreid ontvangst van jou! Mooie kamer met uitzicht, de tour naar Cambodja geregeld en een paar mooie plekjes uitgezocht! Succes alvast.
Groetjes en knuffel -
28 Oktober 2010 - 10:20
Astrid:
Zo te horen vermaak je je nog wel even. Dat rapport schrijven op het strand is aan te raden hoor, kan ik uit ervaring zeggen ;) Moet je alleen wel een beetje op het alcoholgehalte per cocktail blijven letten natuurlijk... Ik moet volgende week officieel aan mijn thesis beginnen, maar heb nog geen idee waar mijn 2e stage reisje heen gaat... Misschien ga ik je nét mislopen als je weer terug komt :(
Voorlopig zit jij iig nog wel in de warmte (en geloof het of niet, ik verlang terug naar de zweterige warmte nu het hier echt herfst is geworden hoor!. Als ik je niet meer spreek voor 4nov: veel plezier op het platteland, zal vast een enorm verschil zijn nu je de stad gewend bent!
xx Astrid -
28 Oktober 2010 - 11:59
Margo:
In plaats van een cocktailtje op het strand is een cocosnootshake of een bananenshake ook echt een aanrader (mango, annanas enz. kan ook allemaal!). Lekker zonder alcohol, kan je je toch nog goed concentreren op je rapport:D. Oh en ik heb nog een tip, Ko Chang is een mooi eiland niet te ver van Bangkok. Misschien een mooie plek om te schrijven. Heb nu de lonely planet van Thailand naast me liggen en krijg weer helemaal de kriebels!
Kus Margo -
28 Oktober 2010 - 12:32
Dagmar:
Hee Iris!
Leuk om je ervaringen en zo te lezen :)
Grutjes zeg, wat een stad/land! Ben benieuwd hoe je tripje gaat worden.
Eten een beetje lekker daar?
Alvast veel plezier in Thailand en op jullie gezamelijke trip!
Liefs, Dagmar -
28 Oktober 2010 - 13:06
Minke:
Hee Iris!
Wat een leuk verhaal weer! Je maakt wat mee hoor :)
Hier is het tentamenweek, dus eigenlijk mag ik dit helemáál niet schrijven op dit moment, maar ik had heel veel zin om even een reactie te typen. Ik hoop dat je reisje volgende week leuk wordt!
Liefs, Minke -
28 Oktober 2010 - 17:14
Linda:
Heey Iris!
Dankjewel voor je reactie op mn berichtje - ik voelde me ineens heel speciaal :)
Maarre, 33 graden is toch niet zo lekker? Had je dat niet wat eerder kunnen zeggen misschien...? Ik ga volgende week namelijk van 13 naar 33 graden.
Enne, twee weekjes minder lijkt me toch ook niet zo'n straf. Lekker op het strand alles uitwerken is zo gek nog niet lijkt me. En moeilijk doen met een visum kan ik je uit ervaring ook afraden ;)
Anyways, veel plezier op je stoombootje (heb je nog pepernoten bij de hand?) en ik kijk uit naar je volgende berichtje!
Xxx -
29 Oktober 2010 - 10:21
Marjan:
Haaaaaa Iris!!!
Met een grote grijns lees ik je verhaal. Ik zie je al in die kooi zitten, een ware attractie. Je knieschijven worden zwaaar op de proef gesteld. Daarbij is de NS inderdaad een zallige heerlijkheid en een heerlijke zaligheid bij vergeleken. Je mag zelfs of je voeten op de bank leggen als je er maar een krantje onder doet, hoe relaxed! :-p
Doe Sinterklaas, die je ongetwijfeld tegen zal komen op die stoomboot, de groeten. Misschien kun je je cadeautjes alsvast in ontvangst nemen?
Liefs!!
Marjan -
30 Oktober 2010 - 09:04
Stefan:
Zo te horen gaat ie goed man! Alleen zorgen dat je botten niet uit elkaar worden getrild enzo ;).
Hiero gaat ie wel aardig, sinterklaas ga ik in schotland vieren ;), dus ik heb wat leuks om naar uit te kijken :D -
08 November 2010 - 19:13
Gerdaen Gerardll:
lieve iris wat een spanende verhalen om te lezen we zijn supper trots op je hier is alles oke veel liefs van hier