Bud, liften, overgeven, wc's en nog veel meer! - Reisverslag uit Tutukaka, Nieuw Zeeland van Iris Jan-Jaap - WaarBenJij.nu Bud, liften, overgeven, wc's en nog veel meer! - Reisverslag uit Tutukaka, Nieuw Zeeland van Iris Jan-Jaap - WaarBenJij.nu

Bud, liften, overgeven, wc's en nog veel meer!

Door: Iris en Jan-Jaap

Blijf op de hoogte en volg Iris

30 Oktober 2008 | Nieuw Zeeland, Tutukaka

Hallo herfstgangers,

Ondertussen zitten we op onze eerste wwoof boerderij en hebben we sinds lange tijd weer beschikking over goed internet. Dit tot onze grote verrassing, gezien de rest van de boerderij maar dat later... Eerst terug naar waar we de vorige keer geeindigd waren, de dag met Bud. Wees gewaarschuwd, het zal dit keer een lang verhaal worden dus in meerdere keren lezen mag ;) Een kop koffie kan ook helpen :P

21 oktober
Zoals beloofd (eindelijk) ons verhaal over onze dag met Bud. Hij haalt ons voor onze halve dagtrip op om 9uur en we vertrekken naar een Kaori forest. Kaori bomen worden heel erg oud (wel 2000 jaar) en zijn dan ook echt enorm. Ze zijn alleen in Nieuw-Zeeland te vinden. We hadden de allergrootste Kauriboom kunnen zien maar op aanraden van Bud gaan we naar Traunson Kauri Park, een kleiner bos, maar met meer te zien. Het is zeer indrukwekkend. Aangezien we de hele tijd in het bos lopen met een dik bladerdak boven ons, zijn we aangenaam verrast als de bewolking plaats heeft gemaakt voor een strakblauwe hemel :D
Op naar de Maunganui bluff. Ondertussen nemen we een sultana tegen de opkomende trek...
De trip naar de Bluff begint met een autorit tussen de weilanden en koeien door omhoog. Bud geeft ons volledig vertrouwen in zijn rijkunsten door geen idee te hebben hoe zijn 4WD (die je hier echt wel nodig hebt) werkt. Met behulp van de hekken-open-maak kunsten van Iris komen we toch op de juiste plek aan. Bud zet zijn auto vol vertrouwen tussen de koeien, "daar gebeurt niks mee" zijn zijn woorden! Na een kleine klim hebben we nog maar een woord te zeggen: WOW! Echt een adembenemend uitzicht en over een 100km lang recht strand kunnen we een lichte kromming van de aarde zien, heel bijzonder! Bud vindt een mooi pad dat leidt naar de top van de gorillakop (een rots). Hierboven voel je je echt even de enige op de aarde! Ondertussen is het al in de middag en eten we nog maar wat sultana's om de honger te stillen. Het water blijkt ook nog eens in de auto te liggen :(
Het is een stevige wandeling terug naar de auto, die nu volledig onder koe zit. Koeiensnot en zweet zit over de hele auto!
We verwachten half terug te gaan naar het hostel aangezien onze tijd er al lang op zit, maar we gaan toch nog naar het strand. Met knorrende maagjes lopen we over het strand. Water hebben we ook niet meer, dit was namelijk ondertussen opgewarmd en bijna verdampt in de auto... Het strand is even lekker uitwaaien en de aparte dieren en schelpen van NZ bekijken. Tegen vijf uur is onze ochtend dan echt voorbij ;)
We willen Bud nog graag extra bedanken en hetgene waar we hem echt blij mee kunnen maken is meatpie. Dat willen we hem natuurlijk graag aanbieden.. en dan blijkt de winkel al gesloten te zijn :( Verder kunnen we hem nergens blij mee maken en mogen we ons geld gebruiken voor de rest van onze reis.
Les van de dag: Zonnebrand kopen (we waren allebei twee kreeftjes..), altijd genoeg water meenemen en het allerbelangrijkste: Eten meenemen! Te weinig eten zorgt er namelijk voor dat wij allebei niet zo vriendelijk meer zijn tegen elkaar!

(vonden jullie dit verhaal al lang? Dit was pas 1 dag, er volgen er nog 9 :P!)

22 oktober
's ochtends worden we verrast door nog een bezoekje van Bud. We wisselen e-mailadressen uit en hij biedt aan om ons naar een goede liftplek te rijden. Om 10 uur gaat het liften dan beginnen. We hebben dit allebei nog nooit eerder gedaan.. spannend (JJ heeft voor de zekerheid een zakmes in zn broekzak!). Gewapend met karton en een marker staan we langs de weg, die redelijk uitgestorven is. We krijgen wel een baan, energiedrink en een slaapplaats aangeboden, maar we willen een lift (we hebben dargaville ondertussen wel gezien..)! Na drie kwartier stopt er iemand en krijgen we een korte lift in de goede richting. We staan nog maar een paar minuten of de eerste auto komt weer terug. Ze vond dat ze ons op een stomme plek afgezet had waar de auto's te hard rijden en ze brengt ons zo een kwartier verder :D
Deze plek is volledig verlaten dus of we er op vooruit gaan, weten we niet. Maar blijkbaar kijken we zielig en lief genoeg want er stopt al na 10 minuten een vrouw die normaal geen lifters meeneemt.
Ze rijdt ons helemaal naar Whangarei. Rond lunchtijd komen we in Whangarei aan. Lekker lunchen, alleen dit wordt een beetje onderbroken door een groepje jongeren. Zij rennen achter elkaar aan met messen, stokken en flessen... Het lieve idee dat we van NZ hadden blijkt niet helemaal waar te zijn.. We gaan dan ook snel naar binnen bij de plaatselijke VVV. Daarna besluiten we verder te liften naar Paihia. Van te voren bedenken we tot hoe laat we blijven staan wachten aangezien we niet te laat aan willen komen of ergens willen stranden maar dit blijkt zwaar overbodig. Na 5 minuten stopt een gezellige kiwi om ons helemaal naar Paihia te rijden, daar hoefde hij zelf niet naar toe maar hij vond het blijkbaar gezellig dus reed hij wel een beetje om (half uur :D). Dat was onze eerste dag liften, klinkt goed he!?
We zoeken een hostel en verkennen het stadje en het strand. 's avonds zitten we voor de afwisseling weer in een hostel met alleen maar duitsers!

23 oktober (dolfijnen+kotsdag)
's Middags gaan we een boottocht doen. Doel: Dolfijnen zien, met ze zwemmen en The Hole in the Rock bekijken. Vantevoren nemen we allebei een hele primatour voor de zekerheid. Het is een prachtige tocht. We zijn prachtige baaien en veel eilanden (er zijn er in totaal 144). Het waait wel goed, waardoor de flapflaphoed van Iris zeer lastig blijft zitten op haar hoofd. Wonder boven wonder overleeft de hoed de tocht ;) Ondertussen zijn er dolfijnen gesignaleerd en gaan we erop af. De golven zijn hier iets heftiger en we zijn blij dat we een pilletje tegen zeeziekte genomen hebben! Het zien van dolfijnen in hun natuurlijke leefomgeving was heel erg bijzonder. Zwemmen was alleen niet mogelijk aangezien er een babydolfijn bij de groep was en dan mag er volgens de Nieuw-Zeelandse wet niet met ze gezwommen worden. We genieten volop en dan op naar de hole in the rock! Ondanks de omstandigheden (wind en hoge golven) was het toch mogelijk er naar toe te gaan. Dit bleek niet zo'n succes als vantevoren gehoopt = misselijk! Jan-Jaap ziet al snel geel en groen en ook Iris voelt zich beroerd! Iris heeft een gelukje, zij geeft niet dertig keer over.. Laten we het er maar op houden dat Jan-Jaap weinig heeft meegekregen van de Hole in the Rock en dat kon hem op dat moment ook bijzonder weinig interesseren!
Zijn doel van de reis was ondertussen ook gewijzigd naar: Aan land komen en zo snel mogelijk ook! In eerste instantie wilden we nog naar Russel op de terugweg (een dorpje dat je vanuit Paihia alleen kan bereiken met de boot) maar dat hebben we maar overgeslagen zoals jullie wel begrijpen! Jan-Jaap ging terug in het hostel direct naar bed!

24 oktober (Haruru waterfalls en Iris)
In de ochtend moeten we eerst van Hostel wissen. Door Laybor weekend zit ons andere hostel al volgeboekt. Het belooft vandaag minder weer te worden maar we willen toch naar Waitangi. Hier is het Threaty house (Hier zijn de Maori's bedonderd door de Engelsen en verliezen ze al het land) Het museum kost echter $20 en voor het kustdeel moet je ook nog eens $12 extra betalen. We besluiten dat dit allemaal ook in het "Te Pape" museum te zien is in Wellington. Hier is het nog gratis ook.
Op naar de Haruru waterfall. We verwachten een tocht van 2 km. Dit blijken er echter dik 5 te zijn!!! Het is een smal pad dat steeds stijgt en daalt. Dat is dus best wel wandelen... Het is een mooie waterval, laag maar heel breed. Iris zit een beetje laag... 2 dextro, muziek op haar kop en lopen. Als we op de fiets zaten zou het STOEMPEN heten. Het begint te regenen en Jan-Jaap trek Iris letterlijk vooruit. We leggen de 5 km en de 2 km terug naar het hostel in anderhalf uur af. We zijn ondertussen zeiknat. Jan-Jaap doet de boodschappen, als hij terugkomt blijkt Iris een aanslag op de pindazak te hebben gepleegd vanwege de Hypo. De zak van 1 kilo is opeens voor de helft leeg... de vreetzak ;)
Er zit een beetje een raar Duits meisje op JJ's kamer. Niks mag bij haar in de buurt staan. Dan is best lastig als je bedenkt dat we met 6 man op een kamer van 20 m2 liggen. Conclusie = Jan-Jaaps eerste ruzie! Ook komen we Florian tegen. Deze Duitser komen we al onze hele reis tegen. Hij stapte in Frankfurt in ons vliegtuig.

25 oktober (Whangarei)
Duits meisje blijkt ook nog eens een snurk kanon te zijn... (Duitse meisje wint de ruzie!) Kortom, slechte nacht (JJ wint wat eergevoel terug als de Duitse het te koud vindt op de kamer en ergens anders gaat slapen).
In de ochtend inpakken en met een gezellige Schotse vrouw babbelen die ook aan het inpakken is. Jan-Jaap ruikt mogelijkheden en scoort een lift helemaal naar Whangarei :D Dat was lekker makkelijk! Onderweg stoppen we bij het Hundertwasser toilet. Het staat GROOTS aangegeven buiten Kawakawa, in het dorp NIET, zoeken dus. We hadden ons er al van alles bij voorgesteld: openbaar toilet voor het hele dorp, heel veel verschillende toiletten, toilet met heel veel water. Niet van dat alles is waar. Gewoon een toilet met een beetje mozaik. Tegenvaller dus.
In Whangarei gaan we 2 dagen chillen voordat we hard gaan werken op ons eerste Wwoof adres.

26 oktober (chilldag)
Lekker he, niks gedaan dus niks te lezen voor jullie ;) We zouden vandaag de eigenaar van de Wwoof(Hamish) bellen voor de laatste details en waar hij ons komt ophalen. We krijgen hem nog niet te pakken.

27 oktober (Whangarei Falls)
We krijgen Hamish maar niet te pakken en worden een beetje ongerust, waarom belt hij toch niet, zijn we nog wel welkom...?
Eindelijk belt hij dan. Er is een zeer simpele verklaring voor zijn late belletje: hij was zijn telefoon kwijt! Hij komt helelaas vandaag niet meer in Whangarei en komt ons morgen ophalen om 4 uur.
Het is mooi weer dus gaan we snel naar de Whangarei falls. Deze liggen vlak langs de weg (gevolg: meiden op hakjes komen ook bij de waterval!), alleen ligt die weg heel ver van ons hostel :( 1,5 uur lopen was nodig om er te komen. Maar het is het waard, want ook deze waterval is indrukwekkend, nog indrukwekkender dan die in Waitangi! Op de terugweg blijkt dat de kaartleeskunsten van Iris om nog wat bijschaving vragen.. maar we komen weer terug bij het hostel :D

28 oktober (IRD, bankovervallen en wwoofen)
Aangezien we nog even de tijd hebben vandaag, gaan we onszelf eens nuttig maken. We gaan onze belastingnummers (IRD) aanvragen. Ook dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet twee vormen van ID hebben, en raadt eens hoeveel vormen Iris heeft... 1! Maar wat blijkt, als je een bankrekening kan openen en daar een bewijsje van hebt dan telt dat ook als ID. We hadden in Auckland al gekeken naar banken en eigenlijk al een keuze gemaakt. Op naar die bank! Wat zien we daar? Rood-wit lint voor de ingang en hele grote mannen die dat lint bewaken... Bankoverval! Hebben wij weer! Leuk stadje met meszwaaiers en bankovervallen.. Whangarei.. We sluiten ergens anders een bankrekening af en slagen in het aanvragen van een IRD nummer :D
Terug bij het hostel staat er in korte tijd een grote sportwagen voor de deur. Het blijkt Hamish te zijn :D
Na een paar tussenstops komen we bij zijn oprit aan. Dit is noemenswaardig aangezien het een oprit is van een kilometer! De verwachtingen stijgen... en dan kelderen ze volledig als we de bouwval en twee caravans zien! Overal lopen kippetjes en dan krijgen we een rondleiding. Onze caravan is klein maar prima. Het huis is van binnen vooral vol en rommelig (we snappen dat hij zijn gsm kwijt was!), maar wel een relaxed gasfornuis. De wc hebben we nog steeds niet gezien.. Hij neemt ons mee naar de douche, die staat in een apart hok buiten en ziet er prima uit. De wc zit ernaast... Het is een plank met een wc bril er in en in geval van een grote boodschap, moeten we de drol afdekken met bladeren! Urine stroomt er doorheen, het is namelijk een zelfcomposterende (dit woord is net verzonnen ;)) wc.
Samen met Hamish maken we een heerlijk maaltje voor die avond en 's avonds moet hij er alweer vandoor om aan het werk te gaan. We hebben het huis voor onszelf :)

29 en 30 oktober (wwoofen)
Wwoofen is werken op organische boerderijen tegen kost en inwoning. Hier moeten we 4 uur per dag werken Onze werkzaamheden bestaan uit brandhout verslepen (Jan-Jaap krijgt al kleine spierballetjes ;)) en een pad maken tussen de bananenbomen. Verder zijn we vrij zodat we 's middags de tijd hebben om de omgeving te bekijken. Woensdag gaan we naar de haven om een lekker ijsje te eten. Terwijl we rustig op een steiger zitten bewegen er ineens twee rotsen onder ons.. :| Het blijken enorme roggen te zijn met een breedte van minstens een meter!

Verder vermaken we ons hier prima, het werk is best zwaar maar kort dus goed te doen. We blijven hier in totaal waarschijnlijk twee weken aangezien wwoofen zeer populair aan het worden is en het dus lastiger is om een plekje te vinden. Dan is het handiger om ergens wat langer te blijven. Of het toilet ooit zal wennen vragen we ons nog steeds af ;)
Verder is er ook een nieuwe ontwikkeling voor Iris. Ze overweegt om niet langer vegetarier te zijn en zelfs jager te worden... 's Nachts gaan er namelijk 3 hanen vanaf 4 uur kraaien en ze zijn niet te stoppen!

We hopen dat jullie een beetje door de stof zijn heengekomen en ons advies van harte hebben genomen door het in meerdere keren te lezen! Voor de ware doorzetter, is hier de link naar onze foto's. Ook hier kan een waarschuwing niet uitblijven: het zijn er veel!

We beloven dat het de volgende keer een korter verhaal wordt!
liefs, Jan-Jaap en Iris

• 30 Oktober 2008 - 07:55

Kleine Rob:

1e!!! :)

Leuk verhaal!!! ik begin me wel het doel van de reis naar nieuw-zeeland van jan jaap af te vragen. Jullie wouden toch leuke ervaringen opdoen? Kotsen past daar toch helemaal niet bij?

• 30 Oktober 2008 - 09:39

Linda:

Zo, het lezen van zo'n verhaal begint nog op werken te lijken ook ;) Maar idd, met een kopje koffie of thee erbij is het toch leuk lezen. Zeker omdat het vette verhalen zijn, I can't wait :)
    Xxx

• 30 Oktober 2008 - 10:44

Papjan:

Het kost inderdaad tijd, maar het is wel ontzettend leuk om te lezen, met veel humor geschreven.Ik schiet regelmatig in de lach. Ga zo door zou ik zeggen.
    Het lijkt wel of jullie alleen maar vriendelijke mensen treffen.

• 30 Oktober 2008 - 12:20

Margo:

Jaah ik ben erdoorheen hoor, in een keer het hele verhaal en de foto's erachteraan:D! Erg cool! Jullie hebben alweer mooie dingen gezien en gedaan en het is erg leuk om foto's daarvan te zien:). Maar volgende keer verwacht ik toch wel een verhaal zonder kotsen... Dus Jan-Jaap, houd je een beetje in he:p...

• 30 Oktober 2008 - 12:48

Nicolien:

ohw...vet lekker; zitten jullie daar als een stelletje vakantiegangers vanalles te beleven:D!! Elke dag weer een verrassing:) Super! Geniet ze!!

• 30 Oktober 2008 - 15:24

Rob:

Zoo idd lang verhaaltje :P
    Maar beter lang dan kort, weten we iig beetje wat jullie uitspoken ;)

Ik moet dit trouwens ff zeggen:
    Wat een lelijk roze hoedje Iris pfff maja de mooie foto's maken een hoop goed :P

Veel plezier daar nog, en JJ suc6 met de fitness ;)

Hoop dat jullie beetje kunnen slapen in dat bassie & adriaan onderkomen... enne Iris pak die diertjes maar aan hoor, lkkr stukkie kip is cker niet verkeerd!

Kuss

• 30 Oktober 2008 - 16:11

Marjolein:

Leuk verhaal! JJ weet je nog steeds zeker dat je gaat bungeejumpen enzo? Jullie hebben wel een sportieve vakantie zo. Veel plezier verder nog en wees lief tegen de kipjes!

• 31 Oktober 2008 - 16:38

Oma:

Hallo Iris en Janjaap.
    Marjolein hier, we hebben net internet geinstalleerd bij Oma en we wilden even een berichtje achterlaten voor jullie.
    Mooie foto's we hebben er een paar gezien en oma kijkt straks verder. Oma's mailadres is g.ottink@home.nl. En succes verder met jullie onderneming zegt marianne.
    Groetjes Oma, Marianne en Marjolein.

• 31 Oktober 2008 - 22:02

Leo De Zwemmer:

Hallo mensen,
    Leuk verhaal weer om te lezen! Jullie beschrijven het allemaal met humor. Ga zo door.
    Gr. Leo

• 01 November 2008 - 13:56

Suzet:

Hej Iris en JJ!

Wat een verhalen, een ervaringen en een foto's! :) Mooi hoor, en leuk om te lezen..
    Heel veel plezier!!

xx

• 01 November 2008 - 15:54

Neefje Jacco:

hebben jullie er daar nog bierdopjes ? ik hoob het wel breng er wat mee voor mij plz groetjes:jacco

• 02 November 2008 - 08:40

Marianne:

Leuke foto's en wat een lang verhaal, komisch, leuk, grappig. We zien alweer uit naar jullie volgende verhaaltje!!!!!!
    Liefs Joop en Marianne

• 02 November 2008 - 15:21

Liesbeth S.:

Met plezier gelezen,moest even aan peking-expres denken.
    Nu de foto's nog.
    Wwooffs ze!

• 03 November 2008 - 13:29

Jan En Esther Huisma:

hey, wat ontzettend leuk om bij te houden waar jullie zitten en hoe het met jullie gaat.Maak de verhalen maar niet korter ze zijn erg leuk om te lezen en als hier de wind om het huis giert en het regent is het echt geen opgave. Veel plezier nog

• 03 November 2008 - 16:52

Mama:

ik heb de tweede serie foto's gezien. Alle bewondering voor je JJ en Iris kijk niet zo benauwd. Slapen jullie in die caravan? Was het brood te eten? Doei.

• 04 November 2008 - 22:27

Bimbo:

We zijn prachtige baaien en veel eilanden (...)

Wat een openbaring! :D

Gaat goed zo te horen man! Als er nou nog meer mensen op het idee komen om langer te wwoofen blijft t overal wel druk idd...

Echt ongelofelijk dat JJ die ruzie niet kon winnen :| dat meisje was dan wel heeeeel erg sterk en eigenwijs etc. :|

Hiero gaat t zijn gangetje, over 2 weken een karate-event, beetje meedoen met kata's lopen en ook kumite, dat laatste ligt me niet zo goed maar als je het nooit doet leer je het ook niet he ;)

Laterrrrrrrrrrrrrrrrw

• 07 November 2008 - 08:51

Maxima:

Weetje hoe vet :P

ik ben een leerling van van de brink :p