Gelukkig Nieuwjaar
Door: Jan-Jaap en Iris
Blijf op de hoogte en volg Iris
01 Januari 2011 | Vietnam, Hoi An
Wij zitten ondertussen in Vietnam maar eerst nog even onze avonturen in Cambodja.
Het verschil met het paradijs eiland Ko Chang en Siem Reap is gigantisch. In Siem Reap zitten we in een soort achterbuurtwijkje. In plaats van te dikke naakte toeristen zien we nu kleine blote cambodjaanse kinderen door de straat rennen. In plaats van gewillige bediening in het restaurant, gewillige dames op straat. In plaats van een schoon strand dat elke dag geveegd wordt, een smerige straat met olie, stof en ander niet te definieerbare troep. Maar wat heerlijk vergelijkbaar is, is het lekkere verse eten! En Siem Reap met Angkor Wat op fietsafstand heeft ook zeker zn charme! Als ware hollanders gaan we de eerste dag op de fiets Angkor Wat verkennen. Dit ging onder luid protest van alle tuktuk chauffeurs aangezien het daar veel te ver (lees: 8km) en veel te warm (lees: 32 graden maar met wind) voor was. Wat ze overigens niet als nadeel van het fietsen hadden genoemd was de zadelpijn die al na 5 minuten merkbaar was. Dat was een goed en overtuigend argument voor de tuktuk chauffeurs geweest (en wat ze voortaan ook zeker moeten gebruiken want 2 dagen later voelden we het nog als we gingen zitten ;)). Dag 2 waren we dan ook niet meer zo dapper en gingen we inderdaad met de tuktuk. De chauffeur kon bijna niet geloven welke tempels we al bekeken hadden en dat maakte de zadelpijn weer een beetje goed. We bekeken de zonsopgang bij een van de tempels en scheurden de rest van de dag langs andere mooie tempels. Voor foto’s check: http://picasaweb.google.com/irisvanwerven/9CambodjaDec2010Picasa?authkey=Gv1sRgCNiG6fnnmr25kwE#
Omdat onze voetjes zo hard hebben moeten werken om hoge tempels te beklimmen, moesten ze hoognodig behandeld worden door Dokter Fish. Dokter Fish bestaat uit honderden vleesetende visjes die aan je voeten knabbelen. Aan de ene kant een goede verzorging voor je voetjes, aan de andere kant… Het kietelt verschrikkelijk!!
Onze volgende bestemming was Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Een mini-samenvatting: stoffige saaie stad waar Jan-Jaap veel tijd op de wc heeft doorgebracht. We zullen jullie niet vervelen met verdere details ;)
Hoog tijd voor Vietnam! We zijn onze trip in Vietnam begonnen in Ho Chi Min City (Saigon). We waren na Phnom Penh bang voor weer zo’n saaie stad. Die angst was helemaal voor niks. HCMC is een heel levendige stad met van alles te bekijken. Het oversteken alleen al is elke keer een waar avontuur. We hadden geleerd om net als de locals heel langzaam over te steken zodat de motors de tijd hebben om om je heen te rijden. Onverwachte snelle bewegingen maken is verboden. Er moet wel gezegd worden dat de straten net zo vol zijn (met motoren en auto’s) als de A1 tijdens de spits. Langzaam oversteken gaat dan ook tegen alle instincten in en het beeld van al die motoren die op je af komen zou alleen al voor nachtmerries kunnen zorgen ;) Maar geloof het of niet, het werkt! Jan-Jaap krijgt er zelfs een kick van en zoekt bewust drukke straten uit om over te steken. Hopelijk neemt ie dit idee niet mee naar Nederland ;)
Om wat meer te leren over de geschiedenis van Vietnam zijn we naar de Cu Chi tunnels gegaan. Daar leefde een gemeenschap van guerrilla strijders ten tijde van de Vietnam oorlog… onder de grond. Dit ingenieuze ondergrondse systeem, de vallen en de geweerschoten op de achtergrond bezorgden ons de rillingen. Heel indrukwekkend! Zelf oefenen we ook onze schietkunsten met een AK47 (voor geweerleken zoals Iris, dit is een groot machinegeweer). We waren zo onder de indruk van de knal en de terugslag dat we werkelijk geen enkel idee of we iets geraakt hebben! Jan-Jaaps kunsten zijn te zien op: http://www.youtube.com/watch?v=vlPojcZLC_0
Verder hebben we ook een tocht gemaakt naar de Mekong delta met de bijbehorende marktjes. Boten hangen een stuk van het fruit wat ze verkopen hoog in de boot zodat je van afstand goed kan zien waar je moet zijn voor je pompoenen, aardappels etcetera. Op het land bezochten we ook een markt waar je naast kip ook slangen, alen en schildpadden kan kopen voor je avondmaaltijd. Op de een of de andere manier hadden wij niet zo’n honger meer en zijn wij maar snel doorgelopen!! Wij waren niet de enige die snel waren. Toen de politie op kwam dagen bleek dat een marktje ook in 5 seconden weg kan zijn. Oefening baart kunst vermoeden we ;)
Voor de foto’s van Vietnam zie: http://picasaweb.google.com/irisvanwerven/10VietnamDec2010Picasa?authkey=Gv1sRgCLjIhO68t7_xEQ#
Ondertussen hebben we Ho Chi Min verlaten en zitten we in een schattig plaatsje in Vietnam: Hoi An. Dit plaatsje stikt van de kleermakers die je graag iets op maat maken. Met andere woorden: Iris gaat LOS!!!!
Wat ze allemaal gekocht heeft komen we de volgende keer op terug. Voor nu willen we alleen nog zeggen: GELUKKIG NIEUWJAAR!!!
Liefs,
Iris en Jan-Jaap
01 Januari 2011 - 05:22
Linda:
GELUKKIG NIEUWJAAAAR!!!
Al het allerbeste toegewenst voor het nieuwe jaar, en voor de komende tijd vooral nog heel veel reisplezier :D
Xxx -
01 Januari 2011 - 10:17
Mama En Papa:
Lieverds,
Heel gelukkig 2011.
We hebben weer genoten van mooie en grappige foto's. Jullie stralen steeds meer valt ons op. Goede reis verder samen.
Een dikke kus van hier. -
01 Januari 2011 - 10:34
Slettebak:
Gelukkig nieuwjaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrw!
Hiero gaat ie wel goed man, morgen 1000 trappen doen bij karate om het nieuwe jaar in te luiden (H) -
01 Januari 2011 - 11:49
Kleine Rob:
De beste wensen enzo!!!
Op de foto's heb ik gezien dat het fietsen daar net zo gaat als pap en mam hier. Om de een of andere vage reden heeft de vrouw altijd een zachteband.... -
01 Januari 2011 - 12:56
Jan:
Regelmatig schiet ik in de lach bij het lezen van jullie verslag. Erg leuk om te lezen. De foto's zijn indrukwekkend.
Aan het geweer kun je zien dat de vroegere gebruikers veel kortere armpjes hadden. Veel plezier.
01 Januari 2011 - 13:14
Eveline:
Eeen heel goed 2011. Weer een mooi verhaal en ook mooie foto's. We zagen in JJ toch weer de echte GI Joe boven komen. Nog heel veel plezier. -
02 Januari 2011 - 12:02
Astrid:
Gelukkig nieuwjaar! Heerlijk herkenbare verhalen ;) (de hel van dr fish... en dan dat vrouwtje van het Mekong Delta bootje die lijkt verdacht veel op de onze! Hoi An moet ook heerlijk zijn. Veel plezier in Hue, doe je de groetjes daar! (een tip: ga zelf met een brommertje de heuvels in, daar bevinden zich overal prachtige tempels en residenties van vroegere keizers enzo, echt super mooi en minder toeristisch dan de standaard tombes!) Geniet er nog maar lekker van! Oja, en als Jan Jaap HCMC spannend vond met oversteken, dan zal hij zich nog zeker vermaken in Hanoi! xx Astrid -
02 Januari 2011 - 13:50
Minke:
Een heel goed nieuwjaar allebei!
Lijkt me wel raar, om nieuwjaar te vieren bij 30 graden!
veel plezier nog en geniet ervan! -
02 Januari 2011 - 15:40
Dagmar:
Jullie ook een heel gelukkig nieuwjaar!!
Whahaha, ik heb ook nog nooit op een lekker zittend fietszadel gezeten in het buitenland.
En dat schieten, heftig!
Gaaf zeg, nu Vietnam. Jullie laten Thailand dus wat links liggen (wat ik trouwens ook gedaan zou hebben)?
Veel plezier nog!!! -
05 Januari 2011 - 13:29
Margo:
Hallo stelletje Aziaten!
Gelukkig nieuw jaar! Wat een heerlijke herkenbare verhalen en foto's! Ik vond dr. Fish fantastisch, het kietelt wel, maar ik vond het wel een aangenaam gevoel haha. Heel veel plezier nog samen en geniet van Vietnam. Ben benieuwd met wat voor kleren jullie terugkomen uit Hoi An.
Kus Margo -
10 Januari 2011 - 11:05
Marianne:
Hoi, we wensen jullie nog een gezond en voorspoedig 2011 en een behouden thuiskomst.
Gelijkertijd hopen we jullie spoedig weer te zien in het eggie.
Hou doe ook van Tinus.
Mij